Lafede.cat publica un comunicat en relació a la infiltració d’una agent de la policia nacional espanyola a entitats federades i vinculades a la federació i a la lluita per a la justícia global. Un cas que no és aïllat i que se suma al que avui publica La Directa d’espionatge als moviments socials de Lleida i als quatre que ja es van fer públics fa uns mesos.
COMUNICAT
Comunicat de Lafede.cat sobre el cas d’infiltració policial a les organitzacions de justícia global: és una clara vulneració dels drets fonamentals i un atac a l’Estat de dret i a la democràcia
El 5 de març La Directa destapava un nou cas d’infiltració policial en els moviments socials catalans. Aquest cop la notícia impactava, també, sobre les organitzacions de Justícia global que treballem per a la pau, els drets humans i la cooperació internacional. El cas involucrava a una entitat de les 131 federades a Lafede.cat, Novact – la qual ja ha fet un comunicat propi–, i fins i tot es mencionava la federació.
Aquest és el cas de la que es feia anomenar Belén Hammad Gómez, però que, en realitat, era una agent del Cos Nacional de Policia espanyola. Amb una identitat falsa i presentant-se com a dona procedent de la Franja de Gaza va aconseguir apropar-se a la Comunitat Palestina de Catalunya a través d’un acte a la seu de Lafede.cat l’octubre de 2018. Poc temps després, com a membre de la Comunitat i com a activista de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, el febrer de 2019 va participar en el programa Rizoma de lideratge i transformació socials enfocat a la prevenció d’extremismes violents. Una iniciativa organitzada per Novact i finançada amb diners públics de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). A més d’aquestes activitats, també es va involucrar al Casal Popular 3 voltes rebel de Nou barris a Barcelona i a l’organització Endavant. Si bé l’agent infiltrada va allunyar-se d’aquests espais a finals del 2020, marxant de Barcelona, va mantenir el contacte fins al 2023, moment en el quan es van destapar altres casos d’espionatge.
Aquest període d’infiltració, a més, coincideix amb la presidència de Lafede.cat (2018-2020) de Luca Gervasoni, també director de Novact. Durant aquells anys la federació va ser la impulsora de diferents espais de mediació i diàleg entorn de l’1 d’octubre, on sempre es va posicionar a favor de la defensa de la llibertat d’expressió i reunió, la desobediència civil noviolenta, el dret a l’autodeterminació dels pobles i el dret a decidir del poble català i es va oposar a la detenció dels líders independentistes, Jordi Cuixart (Òmnium cultural) i Jordi Sàánchez (ANC). Un exemple n’és l’Espai democràcia i convivència (hereu de la Taula per la democràcia).
Per tot això Lafede.cat expressa que:
- L’activitat de les organitzacions de justícia global que treballem per la pau, els drets humans i la cooperació internacional és imprescindible i no suposa cap amenaça per a la seguretat nacional. Tot el contrari, som un actor clau, promotor i actiu de canvis socials i polítics per a la garantia de l’exercici dels drets fonamentals que cal protegir i no criminalitzar;
- La nostra tasca, que sovint es nodreix de subvencions públiques, és transparent i està àmpliament auditada;
- La figura dels “agents d’intel·ligència”, tal com els ha anomenat l’actual Ministre d’Interior, no està regulada: no està avalada per llei ni emparada per una decisió i control judicial. Cal recordar que aquestes operacions no es plantegen en el marc d’una investigació per la comissió d’un delicte greu i amb autorització judicial, sinó d’investigacions prospectives a associacions legals i reconegudes;
- La infiltració d’agents dels cossos i les forces de seguretat de l’Estat a espais socials i polítics implica una clara vulneració dels drets a la llibertat d’associació, expressió i reunió i té un impacte individual i col·lectiu. Aquestes operacions, tan innecessàries com abusives, no tenen lloc en un estat de dret i democràcia. Si bé l’Estat té l’obligació de protegir i garantir l’exercici de drets i llibertats de la ciutadania, els posa en risc;
- Aquestes operacions policials només contribueixen a consolidar la impunitat de les autoritats responsables i la criminalització d’un gran nombre de moviments i espais. A la vegada, també generen un ambient d’inseguretat que té l’objectiu de desactivar, censurar i desmobilitzar al teixit associatiu i a la ciutadania organitzada. Tot i això, ha quedat provat com la societat civil es continua organitzant i mobilitzant-se de manera col·lectiva per construir espais de confiança i suport mutu com a resposta a aquestes pràctiques repressives.
En aquest sentit, reclamem:
- Elaborar més i millors mecanismes de control policial i transparència de l’actuació dels cossos i les forces de seguretat.
- Modificar les lleis que regulen les policies, tant estatal com autonòmica, per prohibir l’ús d’»agents d’intel·ligència» fora dels supòsits de delinqüència organitzada i de lluita antiterrorista;
- Desclassificar la informació relacionada amb les infiltracions policials, per conèixer les competències, els límits i el seu abast, així com la vulneració de drets que suposen;
- Obrir una investigació independent sobre tots els casos d’infiltració perquè les afectades tinguin accés a una reparació efectiva, i assegurar que uns fets tan greus no es tornin a repetir.
- La compareixença del ministre d’interior, Fernando Grande-Marlaska, i la resta de responsables d’aquesta i totes les infiltracions policials per a donar explicacions i depurar responsabilitats per aquests fets tan greus.
Així mateix també cal que els departaments de la Generalitat implicats en el paper de la societat civil organitzada i l’associacionisme català com la Conselleria de Drets Socials, d’on depèn la Direcció General de Joventut, o la Conselleria d’UE i Acció exterior, a través de la Direcció General cooperació al desenvolupament, utilitzin les eines que tenen a l’abast per demanar responsabilitats al Govern espanyol respecte a les actuacions d’espionatge.
Amb tot, Lafede.cat ens reafirmem en la nostra tasca diària de promoció i defensa dels drets humans aquí i arreu del món. És per això que seguirem treballant en la mateixa línia que fins ara com a societat civil organitzada i això passa per enfortir les nostres capacitats i vincles, i seguir formant-nos i teixint xarxes de confiança més fortes i resilients.
A més, com a federació amb experiència de treball en contextos hostils arreu del món, posem a disposició, no només de les entitats federades sinó de tota la societat civil organitzada que treballi per a la transformació social i la justícia global mecanismes per la creació d’espais segurs.
Més informació: