(Català) El 17 de juny es jutja el projecte Castor


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mentre un 17% de la població pateix pobresa energètica, el projecte fallit del Castor costa 2.420 milions a la ciutadania que pagarà a través de les seves factures de gas. Amb el Judici Popular es vol denunciar el deute il·legítim que ha generat, i exigir responsabilitats polítiques. Comptarà amb un jurat expert amb noms com l’advocat David Bondia, el professor Marco Aparicio, l’economista Miren Etxezarreta, la investigadora Mónica Vargas i el periodista David Fernández.

 

 

Lafede.cat se suma a la convocatòria del Judici Popular al projecte Castor impulsat per l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de Sénia el proper dissabte 17 de juny al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. La federació hi dóna suport en el marc del treball sobre empreses i drets humans que realitza, i en un moment en què està impulsant la creació del Centre d’avaluació dels impactes de les empreses catalanes a l’exterior, un pas més per construir Justícia Global.

La societat civil afectada pels impactes socials, mediambientals i financers del projecte Castor obre un procés per revertir el deute il·legítim que ha generat la construcció del dipòsit de gas de l’empresa Gas Natural a les costes del Montsià i el Baix Maestrat, entre Catalunya i el País Valencià. L’acusació està formada per l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, la Plataforma d’Afectats/des per la Plataforma Castor i les més de 40 organitzacions signants del Manifest-Acusació, encara obert a adhesions.

 

El deute del Castor és deute il·legítim

Les organitzacions convocants denuncien que els 1.350 milions d’euros avançats per bancs com el Santander, Bankia i Caixabank per ordre del govern espanyol, més els interessos, els està ara retornant la ciutadania a través de la seva factura del gas. Ho paga la ciutadania en un moment en que el 17% de la població pateix pobresa energètica, és a dir, no pot pagar les factures de subministraments bàsics. El magatzem no ha entrar mai en funcionament i el manteniment anual d’aquesta és de 16 milions d’euros l’any. Amb tot, el projecte deixa vint persones investigades per prevaricació mediambiental i una indemnització per a l’empresa constructora ESCAL UGS/ACS de 1.351 milions d’euros (després de la seva renuncia a la concessió), en concepte de “reconeixement d’una compensació per les inversions efectuades. Si s’afegeixen els interessos, la xifra s’eleva a 2.420 milions d’euros a pagar en 30 anys. Cal recordar que el pressupost inicial era de 500 milions d’euros, que van acabar convertint-se en 1.700.

 

 

Un tribunal expert i acusats cridats a declarar

El Tribunal Popular comptarà amb Miren Etxezarreta Zubizarreta, presidenta del Tribunal i professora emèrita de la UAB; David Fernández Ramos, periodista i exdiputat; Marco Aparicio Wilhelmi, professor de Dret Constitucional a la Universitat de Girona i president de l’Observatori DESC; Mónica Vargas (investigadora del Transnational Institute i David Bondia Garcia, professor de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. I la dinamització la farà la periodista Natza Farré.

Els acusats pel desastre social, mediambiental i financer que ha resultat el projecte Castor són, d’una banda, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal i el president de l’empresa ACS, Florentino Pérez i, d’altra, el president del Banc Europeu d’Inversions, Werner Hoyer. Han estat citats per burofax i carta certificada respectivament. L’acusació popular els considera responsables de delictes socials, ambientals, de corrupció i endeutament il·legítim.

 

Testimoniatges i peritatges

Durant el judici parlaran membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia com Joan Ferrando Domènech i Juan Evelio Monfort Roig. També el geòleg Llorenç Planagumà; la doctora en Dret i professora de Dret Administratiu i Dret Ambiental a la URV Aitana de la Varga Pastor; el periodista, autor del llibre «Castor, la bombolla sísmica», Jordi Marsal i Lleberia; l’especialista en els impactes generats per les infraestructures energètiques Elena Gerebizza, i els membres de l’ODG Mònica Guiteras Blaya i Alfons Pérez López.

 

Més informació i horaris.