Dimarts 5 d’agost l’Agència Catalana de Cooperació va convocar d’urgència el Comitè Català d’Ajut Humanitari i Emergència per abordar la situació de Gaza, reunió que va tenir lloc ahir 7 d’agost. Malgrat la urgència de la convocatòria i l’expectativa de les ONG, el Govern no ha confirmat cap convocatòria de subvencions ni cap mesura concreta de acció o suport al poble palestí.
La Federació Catalana d’ONG-Lafede.cat ha assistit a la reunió convocada d’urgència pel Govern, juntament amb Acció contra la Fam, Creu Roja, Metges del Món, Oxfam Intermon i Save the Children, totes organitzacions federades i amb molts anys d’experiència i treball a Gaza, que han informat al Govern de les seves intervencions a terreny.
A la reunió també han assistit altres organitzacions com World Vision i Pallassos sense Fronteres, i representants de la Comunitat Palestina a Catalunya, l’organització Junts i el Moviment internacional BDS-Boicot, Desinversions i Sancions que el passat 31 de juliol van ocupar el Departament d’Economia i Coneixement, en el marc de la campanya “No més complicitat amb Israel”.
La directora general de Cooperació al desenvolupament, Marta Macías, ha manifestat la seva preocupació per la situació a Gaza, i la seva intenció de treballar per fer possible algun tipus de suport econòmic a la zona. Marta Macias no ha confirmat que en cas de disposar d’alguna partida econòmica es vehiculi a través de les ONG catalanes. L’última convocatòria catalana d’ajuts d’emergència va ser el 2010 i va estar dotada amb 2 milions d’euros.
Davant del setge i la greu situació humanitària que pateix la població civil palestina, la Federació Catalana d’ONG-Lafede.cat ha demanat a la directora de Cooperació, en el marc de les seves demandes generals de recuperació progressiva de la política pública de cooperació, pau i drets humans, compromisos en matèria econòmica però també una condemna clara del Govern a les accions militars d’Israel que han traspassat tots els límits de la Convenció de Ginebra i han violat sistemàticament el Dret Humanitari Internacional, així com la revisió de tots els acords econòmics i interuniversitaris amb el país en el marc d’una coherència de polítiques en l’acció exterior catalana.
Per la seva situació de crisi humanitària crònica, particularment des de 2006, Palestina ha estat país prioritari d’intervenció per la cooperació pública i privada catalana. Només entre 2007 i 2009 el Govern va finançar projectes d’organitzacions per valor de 1.427.000 euros, i des de 2010 s’han destinat 2.170.900 euros més, entre projectes i programes plurianuals. Les ONG estudiaran la proposta del moviment de solidaritat amb Palestina de comptabilitzar tots els diners catalans arribats a Gaza a través de projectes solidaris, i demanar indemnitzacions al Govern israelià per invalidar la seva acció i els seus resultats.