(Català) Jornada per organitzacions: “La teva entitat és racista?”


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat i Calala Fondo de Mujeres organitzen una jornada de treball per a entitats del tercer sector que vulguin replantejar-se la seva organització en clau antiracista i esdevenir entitats diverses i inclusives. Aquesta activitat s’emmarca en el procés de revisió interna de la federació impulsat per l’Eix de migracions.

La jornada de treball “La teva entitat és racista?” se celebrarà el dijous 4 de maig  de 16.15 h a 20 h a Coòpolis amb l’objectiu d’aglutinar les entitats socials que s’estan replantejant la seva pròpia organització interna en clau antiracista. L’acte és gratuït i cal inscripció prèvia a través d’aquest formulari.

Les dues organitzacions arriben a aquesta jornada fruit del procés intern que estan duent a terme per tal d’avançar en una perspectiva antiracista i decolonial de les entitats. En el cas de la Lafede.cat, en tant que federació que aglutina a 123 organitzacions de justícia global, aquest procés intern no només en centra en la pròpia federació, sinó que arribarà a totes  les entitats membres. De fet, el pla de treball 2020-2024 inclou “el compromís amb l’antiracisme i en la construcció d’entitats més diverses i inclusives” i per això es marca com a objectiu estratègic «promoure les pràctiques transformadores entre les seves entitats de manera que incorporin la perspectiva feminista, antiracista, de justícia ambiental i econòmica, en l’estructura i en les entitats membres, a partir de l’impuls de processos de canvi organitzacional”.

Un treball de llarg recorregut

La federació porta anys treballant en el canvi organitzacional per esdevenir més horitzontal, transformadora i diversa. L’origen està en el procés «Sembrant cures per cultivar canvis», emmarcat en el Pla de treball de 2016-2017, on Lafede.cat i les entitats federades es van plantejar adaptar la seva cultura organitzativa a l’enfocament feminista i a l’ètica de la cura. El treball s’estableix com un procés d’aprenentatge col·lectiu en què les entitats comparteixen experiències, reflexionen i identifiquen propostes i recomanacions per abordar les desigualtats de gènere de manera integral i així transformar les organitzacions des del punt de vista estructural, cultural i relacional. De fet, ha derivat, també, en l’elaboració del Protocol per abordar les violències sexuals a les organitzacions, aprovat el juny de 2019 en Assemblea General.

Aquest procés, per una banda, ha acompanyat a un 50% de les entitats federades en la transformació feminista, i, per l’altra, ha provocat canvis organitzatius en la pròpia federació com per exemple, que hi hagi una presidència tripartita o que la direcció sigui col·legiada. Aquest, doncs, és un model a seguir, ja que una revisió en clau feminista interseccional està estretament lligada a una revisió antiracista.

Formació sobre decolonialitat i privilegi blanc de l’Eix de migracions a Lafede.cat (2019).

Les entitats de migracions es revisen en clau antiracisa

En aquest marc, les entitats de l’Eix de migracions, constituït el 2015 fruit de la crisi d’acollida europea de persones refugiades, es plantegen el seu rol, en tant que entitats pràcticament blanques, com aliades en la defensa dels drets de les persones migrants o en cerca de refugi. En aquest sentit, s’inicien tres accions: primer, la cerca d’entitats o col·lectius de persones migrants o racialitzades com a no blanques que tinguin interès en participar de l’Eix; segon, la participació o suport de la federació en altres xarxes especialitzades; i tercer, l’inici de formacions sobre antiracisme. Fruit de tot això, l’Eix ara compta amb tres entitats de persones migrants – a més d’un augment de tècnics racialitzats com a no blancs de les entitats federades—, té relació amb la Coordinadora Obrim Fronteres (COF) i el moviment regularización Ya!, i ha organitzat set formacions en aquesta línia entre 2019 i 2022: tres sobre el paper de les entitats on s’ha parlat de privilegis, decolonialitat , racisme i interculturalitat; i quatre específiques sobre afrofeminisme, antigitanisme, islamofòbia i racisme contra les persones d’origen asiàtic.

Amb tot, davant d’un context social i polític de creixement i expansió del moviment antiracista, de l’experiència del procés de revisió interna iniciat en clau feminista i del vagatge formatiu de l’Eix de migracions, Lafede.cat ha decidit iniciar un procés de revisió interna en clau antiracista que començarà abans de l’estiu de 2023 amb una diagnosi de l’estat de les entitats. 

 

La jornada del 4 de maig, un primer pas per socialitzar necessitats

Paral·lelament a aquest procés, es vol obrir el focus i veure si altres organitzacions s’estan plantejant aquest tema i és per això que la federació  co-organitza la jornada del 4 de maig que comptarà amb una taula inspiradora “Mirades i experiències sobre el canvi organitzatiu en clau antiracista” amb la intervenció d’Ainhoa Nadia, educadora social, investigadora sobre el racisme institucional i activista antiracista, i les experiències de SOS Racisme Catalunya i Calala Fondo de Mujeres. Després hi haurà un espai de treball en grups per “compartir reptes i estratègies de processos antiracistes en un espai de confiança”, i finalment les estratègies principals es posaran en comú en plenària. Per mirar de mantenir la coherència en tots els sentits, el càtering el farà la cooperativa Abarka, una cooperativa sense ànim de lucre d’iniciativa social, que neix de la necessitat d’auto organitzar-se com a persones migrants i racialitzades per oferir solucions que es troben en l’àmbit social i laboral fruit del racisme. Per facilitar l’organització de l’esdeveniment la federació ha obert un formulari d’inscripció-formulari.