(Català) Lafede.cat considera que el pressupost per a polítiques de justícia global és insuficient


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Sensació agredolça. Malgrat el Conseller Romeva va explicar que el seu objectiu era que les polítiques de cooperació, pau i drets humans fossin «polítiques transversals i d’Estat», va confirmar que no s’arribaria al pressupost previst per aquest any al Pla director. Avui dimarts 17 de gener Raül Romeva compareix per explicar el pressupost de la seva Conselleria a la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència (CAECRIT).

Reunió consell romeva. 12 gener 2017 Pressupostos

El passat dijous 12 de gener la presidenta Míriam Acebillo i els vicepresidents Tono Albareda i Rita Huybens es van reunir amb el Conseller d’Afers exteriors, relacions institucionals i transparència, Raül Romeva, i amb el Director general de Cooperació al desenvolupament, Manel Vila, per parlar del pressupost de 2017. El Pla director 2015-2018 preveu que es destinin 23.6 milions d’euros per a polítiques de cooperació, pau i drets humans aquest 2017, però només hi ha 17.4 milions reservats.

Durant la reunió el Conseller Romeva va confirmar que no s’arribaria al pressupost previst i aprovat en seu parlamentària, però va explicar que el seu objectiu era que les polítiques de cooperació, pau i drets humans fossin «polítiques transversals i d’Estat», i que s’assumissin des de tots els departaments, i no només des de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Romeva va afirmar que es compliria amb el pressupost establert al Pla director l’any 2018 i, en comptes de comprometre’s a cercar el pressupost que manca pel 2017, va mostrar-se partidari de «comptabilitzar millor» les aportacions dels diferents departaments.

Tot i que des de Lafede.cat es considera necessari revisar l’acció dels departaments en matèria de cooperació, pau i drets humans, i «recomptabilitzar» les seves aportacions pressupostàries, es mostren escèptics en relació a les possibilitats reals de fer-ho. En paraules de Tono Albareda, que havia estat president de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament: «portem anys demanant més informació i una avaluació seriosa de l’acció dels departaments; continua essent una acció poc transparent i gens coordinada internament per què no segueixen les directrius del Pla director, i hi ha casos que coneixem, com el de la Secretaria d’Universitats i Recerca, a on no estem d’acord en que es computi com Ajut al desenvolupament coses que no ho són».

Els representants de Lafede.cat van interpel·lar al Conseller sobre el Centre d’avaluació dels impactes de les empreses catalanes a l’exterior, i el Conseller va confirmar que quedaria sota la seva responsabilitat, fet que es valora positivament. Malgrat això, el grup de treball d’empreses i drets humans continuarà fent seguiment de l’evolució del centre, encara pendent de la seva creació, i que es compleixi la proposta de resolució tal i com està aprovada i es doti del pressupost adequat per a dur a terme la seva activitat.

Després de dos mesos d’intensa activitat política i que les entitats hagin presentat les seves reclamacions via instància administrativa, a Lafede.cat resten pendents de la compareixença del Conseller Romeva a la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència (CAECRIT) d’avui dimarts 17, i confien que els partits reclamin el compliment del pressupost del Pla Director i que hi hagi algun canvi d’actitud per part del Govern. «Ens preocupa molt l’incompliment pressupostari i la manca de concreció amb el tema dels departaments. Al final, saltar-se el compromís acordat per unanimitat al Parlament indica que les polítiques públiques per a la solidaritat internacional no estan consolidades a nivell nacional», diu Acebillo.