Dissabte passat Manel Vila, director general de Cooperació, va afirmar en el programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, que s’havia recuperat el pressupost de cooperació i que ja estàvem als nivells «d’abans de les retallades». Lafede.cat vol mostrar el seu desacord amb aquestes afirmacions, ja que només ens situaríem en nivells similars als del 2011 si es complís l’establert al Pla director aprovat pel Parlament, i reclama al Govern que es reservin els 23 milions previstos en aquest Pla, i no els 17 que es contemplen. Lafede.cat considera aquest incompliment poc coherent amb la voluntat manifestada pel conseller Romeva de fer de les polítiques de cooperació, pau i drets humans, “polítiques transversals i d’Estat”.
El Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2015–2018 obliga al Govern a incrementar el pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) per aquest any en 15 milions d’euros, en base al pressupost del 2015. Donat que per a l’exercici 2015 el pressupost era de 8.610.545 euros, el pressupost a assolir per al 2017 és de 23.610.545 euros. Tanmateix, l’actual proposta de projecte de Llei de Pressupostos que s’està debatent al Parlament tan sols contempla que l’ACCD disposi de 17,4 milions d’euros, una xifra que és de 6,2 milions d’euros inferior a la compromesa.
Lafede.cat valora positivament l’augment pressupostari que contempla el projecte de Llei, tot i que creu que és del tot insuficient. De fet, el passat dimarts 17 de gener, el propi conseller Raül Romeva va afirmar, en la seva compareixença davant la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència-CAECRIT, que «en l’àmbit pressupostari, estem a anys llum del que hauríem de fer en polítiques de pau i cooperació internacional». En una línia similar es va expressar el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, al programa Solidaris el passat dissabte 21 de gener quan va manifestar que «tot i que l’augment és considerable, encara no arriba al que desitjàvem en l’elaboració del Pla Director 2015-2018», així com quan va dir «que els recursos no són suficients pel que hauria de ser una política pública de cooperació d’un país».
Les entitats fan incidència política
Lafede.cat ha informat a tots els partits i responsables polítics que considera ineludible el compromís pressupostari que contempla el Pla Director, prèviament negociat i consensuat, sobretot tenint en compte que encara s’està a anys llum del màxim històric de 2008, quan l’ACCD va gestionar prop de 48 milions d’euros. Lafede.cat no pot estar d’acord amb l’afirmació que l’actual pressupost ens situï «en quantitats d’abans de les retallades», tal i com va afirmar Vila a la ràdio pública. Tal i com demostren les dades disponibles (vegeu quadre), el pressupost de l’ACCD per al 2010, darrer any abans de les retallades, era de 42,5 milions d’euros. L’any 2011, el primer any de les retallades, el pressupost de l’ACCD va ser de 22,7 milions d’euros. Només ens situaríem als nivells del 2011 si el pressupost de l’ACCD fos el previst al Pla Director per al 2017, és a dir, de 23,6 milions d’euros.
El passat 12 de gener, el conseller Romeva va confirmar a Lafede.cat, en una reunió bilateral, que no s’arribaria al pressupost previst per a aquest any, aprovat en seu parlamentària, però que sí s’hi arribaria el proper any, l’últim de vigència del Pla director.
Preocupació per falta de compromís polític
El Conseller va explicar als representants de Lafede.cat que el seu objectiu era que les polítiques de cooperació, pau i drets humans fossin «polítiques transversals i d’Estat», i que s’assumissin des de tots els Departaments, i no només des de l’ACCD, i va mostrar-se partidari de «comptabilitzar millor» les aportacions dels diferents Departaments. El mateix argument va fer servir a la seva última compareixença.
Tot i que Lafede.cat celebra el compromís del Govern per avançar en la coherència de polítiques públiques, veu amb molta preocupació la inconcreció sobre les aportacions econòmiques dels Departaments, i la seva manca d’alineament amb el Pla Director 2015-2018. Les xifres parlen per si soles: l’any 2015 només el 0,22% de l’import executat pels Departaments es varen alinear amb els objectius estratègics del Pla Director. Lafede.cat veu amb molta preocupació la manca de voluntat política per complir amb uns pressupostos de mínims, i espera un gest per part del Govern, en el tram final de la negociació dels pressupostos. Segons la presidenta de Lafede.cat, Míriam Acebillo, «que en un pressupost de 34.000 milions, sis milions suposin un problema per complir el pressupost acordat és una nova demostració de la falta de compromís amb les polítiques de justícia global, i ens sembla poc coherent amb la trajectòria solidària del país».