La federació se suma al comunicat d’APDHA i la Coordinadora Andalusa d’ONGD, al qual també s’hi ha afegit la Coordinadora estatal d’ONGD, per exigir que el govern de coalició compleixi de manera immediata el seu compromís d’eliminar les devolucions en calent de l’ordenament jurídic espanyol.
L’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA) i la Coordinadora Andalusa d’ONGD, integrada per 72 entitats, rebutgem frontalment la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre les devolucions en calent i exigim al PSOE i a Unides Podem que compleixin els seus reiterats compromisos polítics de derogar-les, expressats fins i tot a través de la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat davant l’intent de legalitzar-les mitjançant la Llei de Seguretat Ciutadana – més coneguda com a «Llei Mordassa» -, recurs que està encara pendent de resolució .
«Critiquem la sentència ja que la considerem contrària als principis bàsics de el Dret Internacional dels Drets Humans». Així es desprenia de la sentència de primera instància del mateix cas, que va considerar les devolucions en calent contràries al Conveni Europeu dels Drets Humans, «per raons diametralment oposades a la resolució d’ahir».
Des de les nostres organitzacions mostrem una profunda sorpresa per la sentència, la rebutgem de manera absoluta i la qualifiquem “d‘inacceptable«, ja que deixa buides de contingut qüestions tan bàsiques en matèria de drets humans com el dret d’asil, el principi de no devolució o l’accés a un recurs efectiu davant l’expulsió, entre d’altres.
El tribunal planteja alarmants arguments com, per exemple, que «si una persona entra conscientment de forma irregular al territori d’una país membre de Consell d’Europa, pot ser retornat sense cap tipus de garantia perquè ella s’ho ha buscat». És a dir, l’Estat de Dret i conseqüentment, els drets fonamentals de les persones «s’apaguen» per a aquelles que no acreditin haver intentat entrar legalment per un lloc fronterer habilitat.»
Advertim al Govern de coalició PSOE-Podem, abans que es pronunciï al respecte, que la sentència del TEDH no obliga a mantenir les devolucions en calent en el nostre ordenament jurídic. La jurisprudència del TEDH marca un «mínim» en matèria de drets humans, però res no impedeix que els Estats membre de Consell d’Europa, a través dels seus tribunals constitucionals, estableixin una interpretació més garantista, per exemple, declarant inconstitucional les devolucions en calent .
Així mateix, recordem que l’acord de coalició es compromet a una «acollida digna» per a les persones migrants, per la qual cosa exigim que es porti a terme excloent aquestes pràctiques que, en cap cas, poden tenir cabuda en aquest concepte.
Finalment, subratllem que la qualitat de la democràcia i de l’Estat de Dret d’un país es mesura amb el tracte que es dona a les persones vulnerables. El Govern espanyol té l’oportunitat de rebutjar la «drecera» que representa aquesta sentència, apostant per una defensa explícita de la dignitat humana i la consideració de totes les persones com a ciutadanes, sigui quina sigui la forma com van entrar a territori espanyol i la seva situació administrativa.
Llegir el comunicat original aquí.
Magnífica, urgente ACCIÓN…ante comportamiento INHUMANO: Gracias a todos y a todas, compañeras solidarias!!!
Sentència inacceptable des de tots punts de vista, jurídic i sobretot, humà.
Tot el nostre suport