(Català) Lafede.cat, referent en gènere per a les sòcies europees  


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

D’entre les plataformes dels 11 territoris que formen el projecte europeu Connect for Global Change – des del qual es convoquen les beques Devreporter i Eduglobal –  Lafede.cat ha estat escollida com a referent en gènere. Això implica tant crear material de suport, com oferir formacions a les altres sòcies per construir el marc de referència que s’implementarà a tots els territoris.

Explicant la perspectiva de gènere a les sòcies europees a Vilnius. Maig 2024. Foto: Lafede.cat

En aquest sentit, Lafede.cat ha elaborat la «caixa d’eines de gènere en feminisme interseccional i transformador» (document complet i resum executiu) especialment per aquest projecte i que recull tant l’expertesa i experiència de la federació en aquesta àrea, com els principis del Gender Action Plan III (GAP III) de la Unió Europea. El GAP III busca fomentar un plantejament transformador per integrar la perspectiva de gènere a totes les polítiques de i accions i abordar totes les dimensions interseccionals de la discriminació com a igualment pertinents.

Formació en gènere per a les sòcies i equips avaluadors

Per donar a conèixer la caixa d’eines a la resta d’entitats sòcies europees, es va presentar el passat 2 de desembre en una sessió de formació en línia on van assistir 27 persones dels 11 països del consorci, entre membres de cossos tècnics i directius de les plataformes participants, i membres dels seus comitès avaluadors de projectes.

La jornada tenia un triple objectiu. Primer, acompanyar a les plataformes sòcies per tal que puguin assessorar a les organitzacions dels seus països en incorporar aquesta mirada a les accions que presentin per a ser becades. Segon, oferir-los eines perquè puguin avaluar en quin grau els projectes que reben transversalitzen aquesta perspectiva. I, finalment, orientar-les de cara a les formacions en gènere que desplegaran per a les seves entitats becades.

Formació en gènere.

Necessitats i reptes a l’hora d’implentar la mirada de gènere

A la formació, es va fer evident, per una banda, la seva necessitat de tenir més eines per a fer una bona aplicació de l’enfocament de gènere durant la implementació dels projectes als seus contextos, així com de més informació i material sobre el concepte ètica de les cures. I es va plantejar les dificultats, per a l’altra, de com incorporar una mirada interseccional sense un marc legislatiu que l’acompanyi i de com abordar el gènere en projectes que no el situen com a la seva principal temàtica.

Referents en gènere, una aposta a llarg termini

Per a donar resposta a totes les demandes i situar el gènere com a valor central dels projectes, la tasca de formació no acaba aquí. En aquest sentit està prevista una segona formació en gènere per a les plataformes sòcies durant la segona convocatòria, i també una o dues sessions (per convocatòria) obertes i en línia per a totes les becades de totes les regions. En concret, per a les becades de Catalunya, en el marc de les convocatòries de Lafede.cat, es programaran dos seminaris de gènere (un per a cada convocatòria).