(Català) Lafede.cat serà coamfitriona d’una jornada al Parlament amb els Nobel de la Pau 2022


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 30 de gener, el Parlament de Catalunya, a iniciativa de la Mesa del Parlament, celebrarà la seva primera Jornada per la Pau. Comptarà com a convidats especials amb representants de les organitzacions que han rebut el Premi de Nobel de la Pau 2022. Lafede.cat participarà en qualitat de coamfitriona de la visita, i les entitats de pau presentaran la seva agenda i reptes més immediats. Inscripcions obertes fins el 25 de gener.

Coincidint amb el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP) i l’aniversari de la mort de Gandhi, el Parlament de Catalunya rebrà el 30 de gener a representants de les organitzacions que han rebut el Premi de Nobel de la Pau 2022, un Nobel especialment simbòlic perquè premia la tasca de denúncia de crims de guerra, i de defensa de la pau i els drets humans de la societat civil russa, bielorussa i ucraïnesa.  Participaran Oleksandra Romantsova, directora executiva del Center for Civil Liberties (Ucraïna); Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia); i Alexander Cherkasov, president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia). La visita dels Nobel és possible gràcies al treball de camp i de recerca d’iniciatives de pau realitzat el 2022 per Novact, i recollit en l’informe La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra.

La jornada s’obrirà a les 16:00 hores amb la benvinguda de la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, del president de l’Institut Català Internacional per la Pau, Xavier Masllorens, i de la copresidenta de Lafede.cat, Arés Perceval. La federació tindrà també un paper destacat en la primera taula que porta per títol, Alternatives de construcció de pau per a un canvi de paradigma: les aportacions de les organitzacions catalanes. Representants d’entitats de l’Eix de pau presentaran de manera breu la situació del moviment de pau català, les seves prioritats i reptes, així com en les seves demandes a les institucions. 

La part central de la jornada serà, però, la segona taula, on sota el títol La societat civil davant la guerra i els règims autoritaris: Ucraïna, Rússia i Bielorússia intervindran els i les representants de les tres entitats guardonades. El president Pere Aragonés ha confirmat la seva presència per a la clausura, que farà juntament amb Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de Foment de la Pau. La jornada està oberta al públic, però cal inscripció prèvia al web del Parlament abans del 25 de gener.

Posteriorment, la delegació es desplaçarà a Madrid on participaran en diferents reunions amb representants governamentals i compareixeran davant el Congrés de Diputats. La visita es coordina a través del grup de treball de pau de la Coordinadora estatal d’ONGD, que organitzarà un altre acte públic a Madrid, a la Casa Encendida.

Biografies dels representants del Premi Nobel de la Pau 2022

  • Oleksandra Romantsova és la directora executiva del Center for Civil Liberties (Ucraïna). És la coordinadora de la direcció de la documentació dels crims de guerra i promoció dels resultats de la documentació com a part de la iniciativa global “Tribunal per a Putin”. Participa en missions sobre el terreny arreu d’Ucraïna. 
  • Natallia Satsunkevich és membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia). El premi Nobel va ser concedit al President de Viasna, Alex Bialiatski, actualment pres pel règim d’Aleksandr Lukashenko. Com a part de l’equip d’assistència jurídica, Satsunkevich ajuda les víctimes de violacions de drets humans a obtenir reparació. Pel seu activisme, està actualment sotmesa a un procés penal a Bielorússia.
  • Alexander Cherkasov és el president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia). Memorial ha estat documentant els abusos dels drets humans a Txetxènia i prestant assistència a les víctimes des de l’inici del conflicte armat el 1994. Més endavant va ampliar la seva tasca a les repúbliques veïnes a mesura que els abusos als drets humans es van estendre a la regió més àmplia del nord del Caucas.

Més informació