(Català) L’Amèrica Central al centre, el mes de juny  


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La Taula catalana pels drets humans i la pau a l’Amèrica Central es presenta en societat amb unes jornades el 18 i 19 de juny on participaran defensors i defensores dels drets humans i la natura d’Hondures, Guatemala, El Salvador i Nicaragua. La federació dona la benvinguda a aquest nou espai de coordinació sorgit arran d’intercanvis i reunions prèvies al si de la mateixa federació. Durant dues setmanes es concentraran múltiples activitats que tenen com a leitmotiv la regió.

Fotografia oficial de la constitució de la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central

La cooperació catalana està present des de fa dècades a l’Amèrica Central. Moltes entitats federades van néixer justament per donar suport als seus processos de democratització. Tot i que en molts casos van posar fi als seus conflictes armats, els acords de pau no han permès abordar els problemes estructurals i garantir un clima de pau i justícia social. Ben al contrari, durant els últims anys els governs de la regió, cada vegada més autoritaris, han vulnerat obertament els drets humans i paral·lelament han aprovat, o volen aprovar, lleis per impedir que això es pugui denunciar, i la federació, a través de les seves entitats, ha restat pendent d’aquests processos d’involució democràtica.

Amb relació a Hondures, el 2016 la federació va denunciar l’assassinat de la lideressa Berta Cáceres, i el context extremadament violent per als activistes ambientalistes, i l’altíssim grau d’impunitat. Malgrat que es va demostrar que els assassins estaven relacionats amb l’empresa hidroelèctrica que ella denunciava, només s’ha processat als autors materials. Al mateix temps que la il·legítima concessió per a la construcció de la represa sobre el riu Gualcarque, ha quedat suspesa, però encara no ha estat revertida. Molts anys després altres activistes ambientals com Christopher Castillo, viuen permanentment amenaçats. Des l’Eix d’Empresa i Drets Humans es fa seguiment d’aquests casos i de les possibles vinculacions amb empreses multinacionals amb matriu espanyola o catalana.

En el cas de Nicaragua, la federació ha fet seguiment de la situació al país des d’abril del 2018 amb l’esclat de les protestes socials contra el règim. En un primer moment es va demanar la fi de la repressió, i més tard es va denunciar la cacera de bruixes contra totes les ONG a les quals se’ls va retirar la personalitat jurídica per considerar-les enemigues del govern: des del 2018 han estat expulsades més de 3.500 ONG, entre elles algunes federades i la gran majoria de les seves contraparts o entitats sòcies. També han estat motiu de preocupació els milers de persones exiliades a Costa Rica per fugir de la repressió.

Quant a El Salvador, des del 2021 la federació ha subscrit alguns dels comunicats del Fòrum d’Organitzacions de cooperació presents a El Salvador-FOCIS, tant amb relació a la destitució de les i els magistrats de la Sala del Constitucional de la Cort Suprema de Justícia i del Fiscal General i el nomenament de nous càrrecs propers al govern, com sobre l’avantprojecte de Llei d’agents estrangers, que en la mateixa línia que la nicaragüenca, limitava els drets d’associació, reunió i manifestació, i amenaçava les ONG.

Finalment i respecte a Guatemala, l’any passat la federació es va sumar a la xarxa internacional d’organitzacions que demanaven la fi de la repressió de les protestes pacífiques que reclamaven respecte al resultat electoral.

Fruit de l’acumulació de crisis socials i polítiques, i de violència generalitzada, el treball de les ONG federades es va fer cada vegada més difícil, especialment a Nicaragua. Arran de les creixents dificultats es va crear un grup d’organitzacions afectades pels problemes a la regió, que van compartir la seva situació i necessitats. Des de finals del 2021 i davant la possibilitat que el govern reduís el suport a la regió a només Guatemala, la federació ha treballat en dos sentits: garantir que el govern mantingués la regió sencera com a regió prioritària d’actuació, i que es flexibilitzessin les exigències administratives dels projectes quan la conjuntura política en cada país ho requerís.

Després d’aquest primer espai de coordinació i intercanvi, i davant l’evidència que la regió necessita més visibilitat i treball específic per abordar la greu situació de vulneració de drets humans que enfronta i facilitar espais de diàleg i suport, 20 organitzacions han fet el pas de convertir-se en la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central, seguint el model d’èxit de la Taula per Colòmbia.

 

Jornades de presentació amb la participació de 16 defensores i defensors de drets humans i la natura

La presentació en societat de la Taula seran les jornades «Drets humans i pau a l’Amèrica Central: reptes i oportunitats» que coorganitzen amb l’ICIP, el 18 i 19 de juny, al Museu d’Història de Barcelona (Sala Martí l’Humà). Les jornades seran una oportunitat única per apropar-se a la regió, ja que comptaran amb la presència de 16 defensores i defensors de drets humans i la natura de Guatemala, Hondures, El Salvador i Nicaragua. Les jornades formen part de tot un seguit d’activitats que es concentraran en dues setmanes, durant les quals se celebraran altres activitats relacionades amb la regió.

Les jornades s’organitzaran a partir de taules temàtiques amb presència, en cadascuna d’elles, de representants de cada país convidat. Els temes que s’abordaran en aquestes primeres jornades són la cooptació dels estats per part de xarxes criminals, la licitació sense mesura dels territoris, la remilitarització social, la polarització i el creixement dels discursos d’odi, les vulneracions dels drets humans i les migracions forçades a què estan exposats, així com les rutes migratòries que travessen els seus territoris.

Entre les ponents, visitaran Barcelona Dora María Tellez, opositora al règim Ortega Murillo de Nicaragua, que va ser capturada durant vint mesos, excarcerada i bandejada als Estats Units en 2023; Morena Herrera, premi Simone Weil 2023 per la seva defensa dels drets reproductius de les dones a El Salvador; Yéssica Trinidad, coordinadora de la Red Nacional de Defensoras de Derechos Humanos de Honduras i defensora dels drets de les comunitats afro indígenes; o la periodista guatemalenca Rolanda García, agredida i detinguda el 2018 quan informava sobre la tala il·lícita d’arbres per part de treballadors d’una empresa hidroelèctrica.

A banda de les jornades, el dia 20 de juny tindrà lloc el lliurament del Premi Valors del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, als advocats i advocades de Nicaragua, que recollirà personalment una de les persones participants en les jornades, Ana Margarita Vigil. El dia 21 es presentarà l’Informe d’IM-Defensores «Dades que ens fan mal, xarxes que ens salven. 10+ anys d’agressions contra defensores de drets humans de Mesoamèrica (2012-2023)». Els dies 27 i 28 de juny tindran lloc unes noves jornades «Defensant el Territori Nord-Sud: Com desafiem el model polític i econòmic des de les nostres accions i sabers?» amb la presència de sis defensors i defensores de la regió i d’activistes per la defensa del territori de Catalunya i el País Valencià, amb l’objectiu de crear aliances i definir plans d’acció conjunts.

 

Més informació: