(Català) Les persones refugiades, protagonistes del DENIP per segon any


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aquest dilluns 30 de gener se celebra el DENIP, el Dia Escolar de la Nioviolència i la Pau, que commemora l’aniversari de la mort de Mohandas Gandhi. Aprofitant el dia, moltes escoles i organitzacions de justícia global de Catalunya s’aboquen a treballar al voltant de la cultura de la pau, la noviolència o la resolució pacífica dels conflictes.

Manifestació NO OTAN (2015) Foto: Stop Mare Mortum

Com cada DENIP, Lafede.cat posa en valor la tasca de centres i entitats al voltant de la pau, un treball que cada any s’estén a més centres educatius. La situació de les persones refugiades a la Mediterrània torna a ser protagonista en moltes de les propostes educatives de les entitats per a aquesta data. És el cas de la proposta de Fundipau: Refugiats, per què?, que se centra en les causes que provoquen els desplaçaments forçats de població, com la guerra o l’armamentisme.

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), per una banda, i el Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) en col·laboració amb la plataforma Stop Mare Mortum (StopMM), per una altra, també han elaborat recentment materials per abordar la qüestió dels refugiats a les aules. CCAR va presentar el mes passat una maleta pedagògica sobre el dret d’asil, amb un conjunt de recursos per treballar els rumors i estereotips envers les persones refugiades. Mentre, SCI i StopMM en la seva proposta «Entre terres», aborden la temàtica des d’una perspectiva de construcció de pau i transformació social. Vinculat també a la temàtica del refugi, trobem la guia Passaport d’humanitat d’UNICEF per treballar els drets dels infants migrants i refugiats.

Finalment, en el marc del Pla Barcelona Ciutat Refugi, l’Escola de Cultura de Pau, ha col·laborat amb l’Ajuntament de Barcelona en l’elaboració dels continguts de la Guia per a professorat «Barcelona, ciutat refugi», un material que convida a la reflexió sobre el paper de les ciutats i de la societat civil en l’acollida de les persones nouvingudes.

També durant aquesta setmana del DENIP, Justícia i Pau treballarà amb diferents escoles catalanes, arribant aproximadament a uns 270 alumnes, i ho farà amb el taller «La violència, un mal rotllo» i xerrades sobre Cultura de pau i noviolència.

El DENIP es commemora el 30 de gener però, malauradament, les injustícies, els conflictes i les vulneracions de drets humans són tantes que permeten treballar els 365 dies de l’any, des de la perspectiva de l’Educació per a la Justícia Global. És per això que Lafede.cat, té un Centre de Recursos per una Educació Transformadora, amb gairebé un centenar de recursos educatius, a disposició del món educatiu.