(Català) Nous espais i oportunitats per renovar i ampliar l’agenda de pau


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Després de l’impasse de la pandèmia i amb la guerra d’Ucraïna sense final a la vista, la federació reactiva la seva agenda de pau tant a nivell intern, com pel que fa a la incidència en les polítiques del Govern. El passat 24 de març l’Eix de Pau i NoViolència va organitzar una jornada interna on les entitats van compartir línies de treball, reptes i propostes. D’altra banda segueix molt de prop el procés de renovació del Consell de Foment de la Pau i la seva iniciativa de convocar un Fòrum català de pau. La federació participarà a més a la II Setmana per la Pau Arcadi Oliveres que tindrà lloc del 4 a l’11 de maig.

Jornada interna sobre l’estratègia de pau celebrada el 24 de març a Lafede.cat

La jornada interna va reunir 16 entitats que van compartir la necessitat d’enfortir els seus equips i capacitats, i de dissenyar estratègies conjuntes de treball d’incidència social i política per fer front als canvis constants del context, i a les noves dimensions i manifestacions de les guerres i els conflictes tant nacionals com internacionals. 

Malgrat Catalunya té el moviment de pau més important de l’Estat espanyol i va ser pionera en la definició de lleis i institucions de pau, hi ha ara un consens molt ampli que cal donar-los un nou impuls. Les entitats no creuen que les polítiques de pau hagin de limitar-se a l’àmbit internacional, i van assenyalar la necessitat que defineixen mesures i accions també en l’àmbit intern, i que s’operativitzin a través d’instruments específics, com ara els plans directors de cooperació, per tal de poder fer seguiment. De cara a articular posibles debats i propostes, es van apuntar quatre grans àmbits de treball i reflexió prioritaris: conflictes armats; mediació i educació per la pau a nivell local; cossos de seguretat i racisme i masclisme institucional; coherència de polítiques i enfortiment del moviment per la pau. Les entitats consideren també imprescindible obrir el debat sobre polítiques de pau a altres actors i especialment a moviments socials com el feminista, el de l’habitatge o el de la justícia climàtica. 

Durant la jornada es van presentar els resultats preliminars d’una recerca sobre polítiques europees de prevenció de crisis, resolució de conflictes i construcció de pau, que va permetre a les entitats ubicar-se en com s’estan estenent les polítiques de pau en el nostre entorn proper.

 

Un Fòrum Català de Pau a partir de setembre  

Vint anys després de la Llei de Foment de la Pau, i després d’un període de balanç de la feina feta, el Consell Català de Foment de la Pau, sota la presidència de Gabriela Serra, ha iniciat tot un procés d’autovaluació i reactivació a iniciativa de les entitats. El Consell de Foment de la Pau és un òrgan consultiu i de participació adscrit a l’Agència Catalana de Cooperació, i la federació en forma part juntament amb les diferents administracions, grups parlamentaris i persones expertes.

Grup de treball a la jornada interna sobre l’estratègia de pau de l’Eix de Pau de Lafede.cat

El resultat del procés d’autodiagnosi ha estat instar al Govern a dotar-se d’una política pública de foment de la pau, mitjançant l’elaboració d’una Estratègia interdepartamental de prevenció de crisis, resolució de conflictes i construcció de pau, tant a nivell nacional com internacional i, a la vegada, facilitar un Fòrum Català de Pau. Aquest Fòrum serà un procés participatiu ampli que tindrà lloc entre el setembre del 2023 i el juliol de 2024, que servirà per identificar i prioritzar nous reptes de l’agenda social i institucional de foment de la pau i, a la vegada, per fer propostes i construir la nova política catalana de foment de la pau. La Consellera Meritxell Serret ha acceptat aquest model de treball i segons el calendari ella mateixa presentaria una proposta final al Parlament l’últim trimestre del 2024. 

 

La II Setmana Arcadi Oliveres, un espai d’incidència per a la justícia global 

Lafede.cat participarà de nou a la segona edició de la Setmana per la Pau Arcadi Oliveres, organitzada per Justícia i Pau, que comptarà amb diferents activitats a Barcelona entre el 4 i l’11 de maig. L’objectiu és crear un espai de trobada per a la ciutadania on hi hagi intercanvi d’idees i un treball en xarxa per fomentar la pau.

El Conversatori, una de les activitats principals de la II Setmana Arcadi Oliveres (4-11 de maig)

En el marc del seu treball d’incidència per a les eleccions municipals, Lafede.cat coorganitza aquest any el Conversatori juntament amb el Consell de la Joventut de Barcelona, que tindrà lloc el 9 de maig a les 17:30h a la Nau Bostik. En aquest espai, un grup de persones joves tindrà l’oportunitat d’exposar les seves demandes i dubtes als candidats dels diferents grups polítics. A més, l’11 de maig Lafede.cat també assistirà a “La Plaça del Diàleg” que es farà a la Rambla del Raval de 10:00h a 19:00h. Durant aquesta trobada, es compartiran els missatges de l’Arcadi Oliveres i es fomentarà el debat i la conscienciació de la població a través d’una instal·lació interactiva. La federació compartirà també les seves demandes per als ajuntaments del país en clau de justícia global.