(Català) Terratrèmols a Kurdistan, Síria i Turquia: com canalitzem l’ajuda humanitària?


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Davant l’emergència humanitària que han desencadenat els terratrèmols al Kurdistan, Síria i Turquia, Lafede.cat ofereix una llista d’organitzacions sobre terreny per tal de canalitzar l’ajuda humanitària i donar informació de primera mà.

ANF News

 

** Aquesta pàgina s¡actualitza regularment amb les informacions que arriben de les entitats sobre terreny.

Una sèrie de terratrèmols de magnitud 7,5 i 7,8 graus han sacsejat el Kurdistan, Turquia i Síria la matinada del 5 al 6 de febrer. És el pitjor terratrèmol en dècades a la regió: ja es comptabilitzen més de 40.000 morts i més de 100.000 ferits.

Aquesta enorme catàstrofe ha tingut un fort impacte no només per la seva magnitud, sinó perquè colpeja una regió afectada per una guerra de més de 10 anys. De fet, més de quatre milions de persones ja depenien directament de l’ajuda humanitària per sobreviure abans del terratrèmol.

En aquests casos d’emergència humanitària, la resposta immediata és crucial per salvar vides, però és important conèixer l’avaluació dels danys causats i de les necessitats immediates per tal de respondre de forma ràpida i efectiva. El terratrèmol intensifica una crisi ja preexistent i es corre el risc d’aprofundir-la encara més en funció de com es gestioni l’ajuda.

Catalunya disposa d’una política pública de cooperació internacional per donar resposta a aquestes emergències. És per això que és necessari disposar d’un pressupost públic sòlid per dur-la a terme, i en aquest sentit és imprescindible augmentar els recursos per assolir el més ràpid possible el compromís històric amb el 0’7%. Lafede.cat ha demanat al govern català que activés el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE), que s’ha convocat finalment el dimecres 8 de febrer. Lafede.cat hi serà present per estar informada de l’actuació del govern i coordinar una resposta amb l’expertesa de les entitats.

 

Tal i com ja vam fer durant l’emergència humanitària a Ucraïna davant de l’invasió russa al febrer de 2022, Lafede.cat facilita un llistat de les organitzacions federades que treballen oferint ajuda sobre terreny, per tal de facilitar l’accés a la informació de primera mà i a vies de col·laboració. També cal recordar les 10 recomanacions d’actuació davant una emergència que es van publicar en aquell moment i que són plenament vigents per aquesta crisi.


Quines organitzacions estan sobre terreny?

 

ACCIÓ CONTRA LA FAM

Acció Contra la Fam ha enviat al seu equip d’emergències a les zones afectades a tots dos països perquè valori la situació i atendre com més aviat millor el major nombre de persones possibles. Han obert compte corrent per a donacions en aquesta pàgina.

 

ACNUR

ACNUR està present tant a Turquia com a Síria. Actualment està fent anàlisi de necessitats en consultes amb els respectius governs, autoritats locals, i associacions i organitzacions sobre el terreny. Donada la situació, la resposta d’emergència anirà en la línia de proporcionar refugis d’emergència (és hivern dur a la zona), kits de materials no alimentaris, i kits de roba i elements d’abric. Aquí es pot trobar informació actualitzada i fer aportacions econòmiques.

 

BOSCO GLOBAL

Els salesians d’Alep, que des de l’inici de la guerra atenen la població al centre de la ciutat, han decidit atendre i ajudar els damnificats pel terratrèmol que hi arriben. “Entre el fred, la neu i la situació de molts edificis després de gairebé 12 anys de guerra, la població necessita ajuda urgent”, asseguren.

Bosco Global, conjuntament amb la Inspectoria Maria Auxiliadora es coordinen per recaptar fons per a aquesta emergència.

Més informació i donacions en aquesta notícia.

 

CIEMEN

El CIEMEN ha obert una crida a la solidaritat amb les persones damnificades pel terratrèmol que aquest 6 de febrer ha afectat zones del Kurdistan, Turquia i Síria. El CIEMEN està en contacte amb les seves dues entitats sòcies a la capital del Kurdistan del Nord, Amed (Diyarbakir), una de les ciutats afectades pel sisme: OSAD i Göç-Der. Les persones pertanyents a aquestes dues entitats se centren en aquests moments, i previsiblement durant aquesta setmana, a cercar supervivents. El desplegament dels serveis d’emergència de l’Estat turc és enormement insuficient, d’acord amb les nostres fonts a la ciutat.

OSAD i Göç-Der els fan saber que les necessitats d’atenció i reconstrucció seran múltiples, en una zona castigada per la marginació a què la sotmeten les autoritats turques. Per aquest motiu han obert un compte corrent per a començar a recollir diners per a poder fer-hi front. El número del compte és ES65 2100 0788 6802 0017 8546.

Un cop superada la urgència actual —rescatar el màxim nombre de persones possible—, OSAD i Göç-Der avaluaran i prioritzaran les necessitats d’ajuda, a partir dels graus d’afectació i tenint en compte les capacitats d’intervenció de totes dues organitzacions, o d’altres si escau. Els diners recollits en la campanya es derivaran cap a les intervencions que ens assenyalin les nostres entitats sòcies a Amed. 

Tota la informació actualitzada de la campanya s’anirà publicant en aquesta pàgina.

 

CREU ROJA

Tant la Mitja Lluna Roja Turca i la Mitja Lluna Siriana es troben en la primera línia de la catàstrofe. Han mobilitzat personal, estoc i equipament d’emergència i articles per a la cobertura de necessitats bàsiques. Estan també donant suport a les tasques de recerca i rescat, proporcionant assistència psicosocial, distribuint aliments i begudes calentes. Per exemple, la Mitja Lluna Roja Turca disposa de més de 238 persones treballadores i 274 persones voluntàries sobre el terreny, oferint suport a les persones afectades pel terratrèmol amb cinc cuines mòbils, 38 vehicles d’emergència, 1.144 tendes de campanya i 5.000 carpes.

El Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja ja treballa també en l’avaluació dels danys i la planificació de la resposta, més enllà de les respostes immediates de rescat, evacuació i alberg. S’han activitat contribucions econòmiques del Fons d’Emergència per a la Resposta a Desastres (DREF) i es llençarà una Crida Internacional.

Des de la Creu Roja Espanyola s’ha obert una campanya de captació de fons per canalitzar l’ajuda.

 

EDUCO

Educo, a través de l’Aliança ChildFund, ha posat en marxa els equips a Síria perquè puguin donar resposta immediata després del terratrèmol que ha assolat el nord del país, així com el sud de Turquia. Fa 12 anys que l’Aliança ChildFund treballa a Síria, cosa que ens permet una resposta ràpida i eficaç ja en els primers moments d’aquesta emergència. Ara mateix ens preocupa especialment la situació dels nens i nenes, que fa anys que viuen en un país en guerra.

Donacions Fondo de Emergencias | Educo, ONG de infancia.

 

ENTRECULTURES

Després dels terratrèmols de dilluns passat a Turquia i Síria, des d’Entreculturas, juntament amb el Servei Jesuïta a Refugiats a l’Orient Mitjà (JRS), han posat en marxa el protocol d’emergència per atendre les persones més afectades, especialment a la zona d’Alep, oferint una primera ajuda d’emergència a la població (serveis d’higiene i aigua potable i suport psicològic). En aquesta zona ja comptaven amb presència des de fa més de 10 anys facilitant serveis de salut i repartiment de medicaments a les persones més necessitades entre les desplaçades internes, els membres de la comunitat local i els retornats, que vivien en condicions precàries. Sempre amb un focus especial en els nens i les nenes, ja que molts es troben sense escolaritzar, treballant en condicions d’explotació per mantenir les seves famílies i afectats per malnutrició i malalties respiratòries.

Es pot col·laborar en aquest enllaç.

 

Farmamundi, una vegada confirmada la sol·licitud internacional d’ajuda humanitària per part del govern turc, i en plena coordinació amb les autoritats europees i internacionals, ha activat el protocol d’actuació en emergències a través de dues vies: el subministrament de medicaments, material sanitari i kits de traumatologia, i l’acció humanitària i d’emergència dins de Turquia i Síria.

A Síria treballen a la zona nord de la frontera, a la ciutat de Jindris i als camps de refugiats d’Atma i Edleb. A Turquia, assistiran a la població més afectada des de la ciutat de Hatay, Al Rihaneya i Kork khan.

Més informació de la campanya i per fer donacions en aquesta pàgina.

 

Autoria: Bilal Guldem / Mesopotamian Agency

METGES DEL MÓN

Els equips de Metges del Món ja es mobilitzen per arribar a les zones més afectades per a una primera resposta d’emergència. Metges del Món treballa a la regió des del 2008. Dóna suport a l’autoritat local per garantir l’accés als serveis d’atenció primària de salut, incloent-hi desnutrició, assistència en epidèmies, salut mental i suport psicològic, així com atenció a la salut sexual i reproductiva. Ho fa en 14 centres de salut i clíniques mòbils que cobreixen una població d’aproximadament 900.000 persones al nord-est de Síria i prestant directament serveis de salut al nord-oest del país en 12 centres de salut, on s’arriba a més d’un milió de persones.

Es pot col·laborar aquí.

 

Open Arms és una organització especialitzada en accions primera resposta humanitària en l’emergència a mar i a terra, que té com a missió principal protegir la vida. Davant la catàstrofe causada pel terratrèmol que ha sacsejat Turquia i Síria, posa en marxa accions immediates d’avaluació a les zones més afectades pel seïsme amb l’objectiu de desplegar un contingent sanitari de protecció, amb equips mèdics d’emergències que atenguin les necessitats prioritàries inicials identifiquin tant patologies traumàtiques com malalties comunes, en col·laboració amb altres organitzacions de la societat civil.

Per sumar-se a aquesta nova missió a terra es poden fer donacions al següent enllaç.

 

OXFAM INTERMÓN

Oxfam, juntament amb les seves organitzacions sòcies a Turquia i Síria, està treballant per arribar a gairebé 2 milions de persones, el 10% de la població afectada pel terratrèmol, amb ajuda humanitària perquè puguin reconstruir les seves vides.

A Turquia estan treballant amb organitzacions i cooperatives de base dirigides per dones. Els equips ja han distribuït aliments, refugi, mantes i suport psicològic a algunes de les àrees més afectades, incloses Gaziantep, Hatay i Mardin. També estan habilitant cuines comunitàries i espais segurs per a persones que es troben en situació de més vulnerabilitat (dones, nenes, persones amb discapacitat, etc). Les properes setmanes es planeja distribuir diners en efectiu perquè les persones puguin comprar aliments a les àrees on les botigues estan obertes.

A Síria estan distribuint aigua potable i kits d’higiene. També han donat suport a la revisió de 220 edificis que han dut a terme 50 enginyers amb l’objectiu de poder determinar si continuen sent habitables o no. També estan rehabilitant punts d’accés d’aigua i latrines. Durant les properes setmanes, es distribuiran aliments i diners en efectiu. La seva feina es concentra a les ciutats d’Alep, Latakia i Hama.

Es poden fer donatius en aquesta pàgina. Oxfam treballa per salvar vides en situacions de crisi humanitària proporcionant aigua, sanejament, aliments i protecció des del primer moment.

 

SAVE THE CHILDREN

L’entitat és sobre el terreny preparada per respondre davant d’aquesta emergència humanitària. Al nord-oest de Síria, Save the Children està treballant estretament amb les seves organitzacions sòcies per avaluar la magnitud dels danys i proporcionar el suport necessari. A Turquia, estan treballant per avaluar les necessitats i han establert un equip de resposta que donarà suport a la resposta nacional d’emergència a tota la regió, en estreta coordinació amb el govern i les principals parts interessades. Els equips de Save the Children sobre el terreny estan planejant donar suport a les comunitats afectades amb kits per a l’hivern i d’emergència, incloent mantes i roba per a les baixes temperatures. 

Aquest és el seu Fons d’Emergències per a fer donacions.

 

SED

L’ONGD SED han iniciat una acció d’emergència amb un focus especial a la ciutat d’Alep, on l’organització ha treballat els darrers anys a través de la col·laboració amb Maristas Azules.

Tot i que recentment es van enviar fons des de SED dirigits al projecte de Maristas Azules, s’ha aprovat una ajuda d’emergència per atendre la crisi humanitària. L’ajuda immediata és fonamental per salvar vides, especialment en un context on el fred extrem i l’escassetat de recursos dificulten les tasques de rescat. Des de SED sol·liciten tota la col·laboració que sigui possible, per poder seguir facilitant la tasca sobre terreny.

En aquesta pàgina trobareu les vies que proposen per dirigir els fons i donacions.

 

 

UNICEF

Les crisis humanitàries amenacen les vides i el futur de nenes i nens, ja sigui per conflictes armats o per desastres naturals, com el recent terratrèmol que ha afectat Turquia i Síria. Gràcies al Fons d’Emergències d’UNICEF poden disposar de recursos per ajudar-los, tant en els primers minuts quan es requereix acció immediata com en situacions prolongades en el temps.

 

UNRWA

El recent terratrèmol a Turquia i Síria, d’una magnitud de 7,8, ha acabat amb la vida de milers de persones. Milers de refugiats de Palestina a Síria s’han vist afectats. Els campaments de Lattakia, a la costa siriana, i Neirab, a prop d’Alep, són els més afectats dels 12 campaments de refugiats i refugiades de Palestina del país. S’estima que al voltant del 90% de les famílies dels campaments necessiten ajuda com a resultat del terratrèmol.

UNRWA està treballant per continuar aportant ajuda, aigua, sanejament i atenció mèdica, inclosa la salut mental, en resposta a les necessitats creixents. Hem obert les nostres instal·lacions a 700 persones però calen urgentment subministraments mèdics i articles no alimentaris (mantes, lones, matalassos i kits d’higiene). Estem proporcionant subministraments d’emergència sense descans.

Pàgina per fer donacions.

 

WORLDVISION

World Vision treballa a Síria des de fa molts anys i també a Turquia amb entitats sòcies. Fins ara ha estat centrada en donar suport als refugiats sirians (fa 12 anys que responen a aquesta crisi). Ja han començat a donar resposta a l’emergència amb roba d’abric, estufes i combustible pels refugis temporals que s’han anat organitzant per acollir els supervivents que han quedat sense llar.

Es poden fer donacions al web: Terremoto Siria y Turquia | World Vision. També estan recollint donacions a través del comitè de Emergencia. Més informació de la resposta de Wordlvision en aquest document.

 

Crida de la Mitja Luna Roja Kurda

Cal destacar que la catàstrofe ha tingut el seu epicentre al Kurdistan turc i sirià. El Kurdistan turc viu històricament un infrafinançament crònic, fruit de les polítiques dels diferents governs turcs, i és una de les regions més empobrides de l’estat. A aquesta situació cal sumar-hi la repressió exercida pel règim d’Erdogan els darrers anys i l’ofensiva militar, policial i judicial contra el moviment kurd.

Davant de tot això, la Mitja Lluna Roja Kurda ha fet una crida a nivell internacional a facilitar ajuda a través de la seva organització. Apunten que, en la mesura que l’ajuda internacional dels estats es gestioni a través del règim d’Erdogan això només servirà per relegitimar-lo i aprofundir en les seves polítiques repressives cap al moviment kurd. És per això que fan una crida a contribuir econòmicament en la mesura d’allò possible a través de:

Mitja Lluna Roja Kurda
Banque Cantonale Vaudoise
CCP: 10-725-4
IBAN: CH62 0076 7000 L543 3416 5
BIC/SWIFT: BCVLCH2LXXX

 

 

Més informació