La FCONG, després d’un llarg pols amb la direcció de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) que ha inclòs accions polítiques i administratives, entén la dimissió del seu director com un gest per part del Govern, i confia en què la seva successió permetrà reprendre els espais de treball i negociació per a la redefinició de la política pública de cooperació, pau i drets humans.
L’abril de 2013, la FCONG va demanar al Consell de Cooperació, l’òrgan consultiu de la Generalitat per aquests temes, la dimissió de Carles Llorens per la manca de diàleg i solucions reals per al sector. Sense haver negat mai la dificultat del context econòmic general, les ONG consideren que la manca d’entesa amb el director dimissionari, no només han estat una qüestió de “turbulències pressupostàries”. Les ONG es ratifiquen avui en què Carles Llorens no tenia el perfil adequat perquè no estava compromès amb la política pública de cooperació, la pau i els drets humans que sempre ha promogut la societat civil catalana. La seva gestió s’ha caracteritzat per la manca de sensibilitat tant cap als països empobrits, considerats només mercats, com cap a la feina de les mateixes ONG, imposant un clar gir cap a la privatització, també, en aquest àmbit de treball.
Aquest fet, sumat a les desmesurades retallades de més del 80% al sector, l’impagament de subvencions des de 2010, la manca de noves convocatòries el 2012 i el 2013, i els problemes interns de l’Agència, fins a fer-la inoperativa, han portat a la FCONG a plantejar que tot plegat responia a una estratègia de destrucció de la política pública de cooperació, pau i drets humans, i a una voluntat deliberada d’arraconar les ONG com a interlocutor i com un dels principals actius en la definició de polítiques de país. Segons la presidenta Míriam Acebillo: “No celebrem la marxa de ningú, celebrem que amb pocs recursos, i en un moment de molta debilitat, la nostra feina constant i amb convenciment ha tingut sentit i resultats. Malgrat el discurs oficial, el senyor Llorens ni creia en la cooperació, ni la defensava, ni ajudava a albirar horitzons de futur”.
La FCONG vol entendre que el relleu a la direcció de l’Agència Catalana de Cooperació suposa una resposta positiva a les demandes del sector, i un reconeixement dels errors per part del Govern. La FCONG però no comparteix el diagnòstic positiu de Llorens quant al funcionament de l’Agència, el pagament dels deutes o el treball fet a nivell de experteses o cooperació descentralitzada.
Més enllà de persones i càrrecs concrets, la FCONG demana un canvi de rumb i que els diferents partits assumeixin la política pública de cooperació, pau i drets humans, com una autèntica política de país. És per això que la FCONG insta, en primer lloc al Govern i a tots els seus departaments a actuar amb coherència per tal de reprendre-la i als diferents partits a reclamar-la amb contundència i fer-ne seguiment. En un moment clau per al país com l’actual, la FCONG espera un relleu immediat i demana a la nova direcció un calendari de treball urgent per reprendre la llarga llista de temes pendents: la definició del rol de la cooperació, la solidaritat internacional i les ONG a la llei d’acció exterior; l’elaboració d’un nou pla director que defineixi el model de cooperació català; un Consell de Cooperació amb més capacitat de diàleg i concertació amb l’administració, i nous escenaris pressupostaris que incorporin un pla de suport i acompanyament al sector.