(Català) Una assemblea per fer balanç i parlar de pressupostos


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El passat dimarts 29 de novembre Lafede.cat va celebrar la segona Assemblea de l’any. Es va fer balanç de la implementació del pla estratègic 2016-2017, es va debatre sobre els pressupostos 2017 de l’ACCD i es va obrir un espai de  reflexió sobre Justícia Climàtica. L’Assemblea va aprovar el pressupost de la federació per al 2017.

Després d’una dinàmica per fomentar la coneixença entre les persones de les diferents entitats, membres de la Junta i de l’equip tècnic, juntament amb representants d’algunes d’aquestes entitats que participen a diferents comissions i grups de treball van presentar les activitats i els resultats del pla de treball 2016-2017.

Així, Sònia Herrera, de CiJ i membre de la Comissió de Comunicació va presentar la campanya #Fentipensant Justícia Global formada per un espai web amb articles i vídeos per aprofundir i reflexionar sobre el concepte de Justícia Global, una campanya sorgida del mandat de l’Assemblea de juny de 2015. L’objectiu de l’actual campanya és, d’una banda, apropar aquest terme a la societat i, de l’altra, fomentar un treball i reflexió interna dins les organitzacions federades.

Felip Daza, de Novact, va explicar els avenços del Grup d’Empresa i Drets Humans: el passat 4 de novembre el Parlament va aprovar la creació del Centre d’Avaluació dels Impactes de les Empreses Catalanes a l’Exterior per unanimitat. Es tracta d’un gran èxit d’incidència del Grup que posiciona Catalunya com una regió capdavantera en matèria de drets humans. El centre hauria de ser una realitat abans de l’estiu vinent.  Des del Grup de Refugiades es van presentar diferents iniciatives on participa Lafede.cat com ara la Campanya “Casa Nostra, Casa Vostra”, de la qual s’ha signat el manifest; el recurs contra l’Acord entre la Unió Europea i Turquia, del qual som entitat impulsora, i la Trobada Mediterrània “Deconstruïm l’Europa Fortalesa” que tindrà lloc els dies 15 i 16 de desembre, i que s’organitza conjuntament amb la plataforma Stop Mare Mortum amb l’objectiu de conèixer i coordinar-se a nivell euromediterrani.

Des de la Junta i la Comissió de Gènere es va presentar el projecte Som Feministes i es va recordar que s’ha contractat un equip de consultores que elaboraran una guia d’autodiàgnosi per facilitar la incorporació de canvis organitzacionals amb enfocament feminista. Una representant de l’equip de consultores va explicar que la idea era respondre a la demanda concreta de les entitats de disposar d’eines per fer-ho possible, demanda que van manifestar tant als tallers sobre ètica de la cura que es va fer al maig, com a l’espai de reflexió que es va obrir, sobre el mateix tema, a l’Assemblea del juny.

També es va presentar la segona edició de la Beca Devreporter. Carla Liébana, de Setem, una de les entitats becades el 2015, va subratllar emfatitzar el valor d’apropar-se als periodistes i aprendre a treballar d’una altra manera. La Beca manté l’esperit i objectius de la primera edició, que va estar subvencionada amb fons europeus, però enguany el finançament és exclusivament de l’Ajuntament de Barcelona.

D’altra banda, el tresorer Miquel Castro, va presentar el pressupost 2017 de Lafede.cat que creix gràcies a l’ampliació dels convenis amb l’Ajuntament de Barcelona i l’ACCD, i va explicar que Lafede.cat s’ha presentar a una nova convocatòria europea de subvencions. El pressupost es va aprovar per unaninimitat.

Pressupost 2017 per a cooperació, pau, i drets humans: la Junta explica el seu treball d’incidència

La Junta va explicar el treball que ha estat duent a terme en relació al pressupost 2017 de l’Agència Catalana de Cooperació per tal de reclamar el compliment dels compromisos del Pla director, ja que només es contemplen 17,4 milions d’euros per al 2017, sis menys dels previstos. La Junta s’ha reunit amb tots els partits polítics al Parlament i representants de l’ACCD per traslladar la reclamació i saber quin posicionament tenen al respecte. A l’Assemblea es va decidir crear un grup de treball per dissenyar l’estratègia d’acció col·lectiva per al mes de gener, un mes abans que s’aprovin definitivament els pressupostos de la Generalitat .

 

Espai de formació: aprenent sobre Justícia Climàtica

En la línia de les últimes assemblees que s’estructuren per combinar espais més tècnics amb altres de debat i formació, a l’Assemblea de novembre es va convidar a Luís González, ex coordinador d’Ecologistas en acción, per tal d’aprofundir en el concepte de Justícia Climàtica, un dels temes prioritzats al pla de treball. A aquesta part de l’assemblea es va convidar també a entitats no federades que treballen aquesta temàtica -com Aliança per a la Justícia Climàtica, la plataforma de Defensa de l’Ebre o Grain-, per tal d’aportar elements al debat i buscar vies de col·laboració futures.

González va fer una radiografia de l’estat de la qüestió, va destacar la importància de parlar de Justícia Climàtica quan parlem de Justícia Global, de la mateixa manera que associem aquest concepte a desigualtat, gènere o poder, i que cal entendre, i fer entendre, que “no tots tenim les mateixes responsabilitats en la injustícia climàtica, ni quan parlem del centre i perifèria del sistema, ni a dins mateix del països del centre”. Tot i dibuixar un panorama molt negatiu dels efectes que tindrà l’esgotament d’alguns recursos naturals, González va remarcar que els problemes que es dibuixen en un futur no molt llunyà no són tècnics, sinó socials i culturals i que, per tant, les organitzacions socials tenen molt marge per treballar, i que des de l’àmbit de la cooperació internacional es pot fer molta feina si es treballa paral·lelament a nivell local i global. Temes com la sobirania alimentària o la remunicipalització de l’aigua serien clau en aquesta doble vessant. “Es imprescindible treballar per plasmar les alternatives existents i coordinar lluites”, va destacar. Després de la xerrada les entitats presents, mitjançant una dinàmica, van explicar quin era el treball que ja estaven fent sobre aquest tema, i van fer aportacions sobre com s’hauria de treballar a nivell conjunt.