Lafede.cat impulsa una jornada per parlar de cures i treball en les organitzacions socials


La jornada “Replantegem les cures en les organitzacions. Posem la vida al centre” del 3 de juliol té per objectiu presentar la Guia d’autodiagnosi «Perspectiva feminista i ètica de la cura» i el Protocol d’abordatge de les violències sexuals de Lafede.cat, i conèixer iniciatives d’altres plataformes per a teixir xarxes.

Aquest 2019 Lafede.cat ha fet pública una Guia d’autodiagnosi per introduir la perspectiva feminista i l’ètica de la cura en el si de les entitats socials, després d’un procés participatiu de tres anys dins la federació, impulsat per l’Eix de feminismes i coordinat per L’Esberla i l’Observatori IQ. Aquesta guia pretén ser una eina pràctica per a entitats que vulguin detectar i fer visibles les desigualtats estructurals de gènere, aplicar l’ètica de la cura i les pràctiques feministes i fomentar un canvi organitzacional.

La guia consta de sis eixos: valors hegemònics; conflictes relacions i emocions; discriminació, assetjament laboral i sexual i per raó de sexe; organització dels treballs i les tasques; conciliació, coresponsabilitat i organització el temps i participació i democràcia. A més, cada eix compta amb la descripció, la situació de les entitats (basant-se en una diagnosi de Lafede.cat), alertes per no perdre de vista la perspectiva feminista, preguntes d’autodiagnosi per saber en quina situació està l’entitat, consells per a la transformació de l’entitat, exercicis de reflexió i anàlisi i eines de suport.

“Aquesta guia pretén ser una eina pràctica per a entitats que vulguin detectar i fer visibles les desigualtats estructurals de gènere, aplicar l’ètica de la cura i les pràctiques feministes i fomentar un canvi organitzacional.”

Guia d’autodiagnosi online.

Abordar les violències masclistes

En la línia de Lafede.cat per a construir-se com una entitat feminista, no només des del discurs, sinó també des de l’acció i les estructures, i coincidint amb un procés de transformació cap a una entitat més horitzontal, l’última Assemblea de Lafede.cat del passat 15 de juny va aprovar per unanimitat el “Protocol d’abordatge de l’assetjament discriminatori i de les violències sexuals en clau feminista interseccional”, fet de manera participativa i de la mà de Creación positiva. Aquest document respon a la necessitat de garantir que Lafede.cat sigui un espai lliure de sexismes i de violència i la seva posada en marxa suposarà canvis estructurals profunds.

 

Una jornada per compartir experiències feministes

Per tal donar a conèixer la feina feta per l’Eix de feminismes, Lafede.cat va decidir impulsar una jornada per visibilitzar les pràctiques feministes de les entitats socials i obrir un espai on compartir-les i generar sinergies. És per això que la trobada “Replantegem les cures en les organitzacions. Posem la vida al centre” (veure programa complet) del proper 3 de juliol a Lleialtat Santsenca ha estat coorganitzada amb Dones Directives i Professionals d’Acció Social (DdiPAS), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Xarxa d’Economia Social i Solidària i el Consell de Joventut de Barcelona, i compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació i l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada voldrà aprofundir en què significa ser una entitat feminista, com es pot avançar cap a models organitzacionals que posin la vida i les persones al centre, quins recursos es necessiten per poder garantir estructures sostenibles amb la vida i quines estratègies conjuntes es poden dur a terme per aplicar-ho. Obrirà la jornada Elba Masnilla, investigadora de la Ciutat Invisible, la seguiran dues taules d’experiències i s’acabarà amb una mirada de futur i l’actuació de Las amigas de Yoli.

Tota l’activitat és gratuïta però es demana inscripció prèvia fins el 30 de juny i està oberta per tothom, tot i està dirigida especialment a les entitats membres de plataformes o coordinadores de segon i tercer nivell. Per més informació es pot escriure a gcasas@lafede.cat.